📍 ул. Цар Иван Асен II, сграда 2, вх. 3, ет. 1, ап. 18

Жилища, без нужда от ремонт, най-скъпи на пазара!

Ще има ли промяна в цените на имотите, обяснява експерт!

Новите правила на БНБ биха се отразили на хората, които са на ръба на възможностите, за да теглят кредит.

Първото нещо, което определя цената на недвижимия имот, е инфраструктурата и близостта до метростанции и търговски обекти, те са най-скъпи. Няма нагласи цените да спаднат, от началото на 2024 г. имаме 6-7% ръст.

Това заяви в интервю за БГНЕС Веселина Стоева, брокер и председател на Асоциацията за развитие на брокерите (АРБИ). Тя коментира ситуацията на пазара на недвижими имоти в светлината на препоръките на Българската народна банка от началото на седмицата.

„БНБ ни каза, че има промяна през последните месеци по посока повишаване на кредитирането, т.е. в ипотеките за жилищно кредитиране. Тази промяна би се отразила само на част от хората, тези, които така или иначе са на ръба на възможностите си да се кредитират по отношение на доходите, които имат“, обясни Стоева.

Тя подчерта, че няма да има промяна при хората с високи заплати. „Младите семейства с добри професии, типичен пример са IT специалистите, на този етап за тях няма да има никаква промяна. На практика те имат достатъчно самоучастие в кредита, и дори да бъдат променени тези параметри, няма да се отрази значително на възможностите им за покупка“, смята експертът.

Стоева коментира, че има силно ограничено предлагане на завършени имоти и най-дефицитният тип имот в момента е този, който няма нужда от ремонт и човек може директно да се нанесе в него. Това са и най-скъпите имоти, сметното в цена на квадратен метър. Поради тази причина и голяма част от хората търсят алтернатива в новостроящите се сгради на по-ранен етап на строителство. Тя бе категорична, че жилища могат да се намерят, но хората трябва да имат реалистични очаквания в зависимост от това какви са бюджетите, с които разполагат.

Стоева обясни, че ако имотът е обявен на пазарна стойност, съвсем възможно е в рамките на около две седмици, собственикът да получи предложение от купувач за договаряне на условия по сделка. В противен случай, ако е над пазарната цена, може дори и месеци да няма дори нито един оглед на жилището, в зависимост от това колко надценен е имотът. „Има много ясно изразена такава тенденция през последната около половин година. Всички имоти, които се обявяват на пазарни цени, намират много бързо своите нови собственици“, каза Веселина Стоева.

Тя бе категорична, че първото нещо, което определя цената на квадратен метър, е мястото. „Мястото е свързано с инфраструктура, с възможности за достъп до всички тези търговски центрове, културни центрове и така нататък, които осигуряват различното ниво на жизнен стандарт. Другото важно нещо за имотите е тяхното състояние в момента. Както и преди малко казах, имотите, които са в добро състояние, намират много по-лесно купувачи“, обясни Веселина Стоева.

През последните 10 години се е променил значително профила на купувача. „По време на Ковид хората купуваха имоти с инвестиционна цел. Сега по-скоро има отдръпване на тези хора. Те все още са на пазара, но в голяма степен са в такава наблюдаваща и изчакваща позиция да се появи добра оферта, която може да се обвърже с добра доходност“, каза Стоева и уточни, че сега водещи на пазара са тези хора, които търсят имот за собствено ползване. „И това е една от причините да има повишение на броя на ипотечните кредити, защото голяма част от хората не разполагат с такива средства и разчитат на банково финансиране. Данните за средната заплата в София показват, че тя постоянно се повишава и това дава една увереност на хората, че ще могат да покриват тези вноски по кредитите“, смята брокерът.

Според нея много предпочитани квартали с инвестиционна цел са новозастрояващите се квартали по Южната дъга. „Изключително важна роля в това играе изграждането на инфраструктурата и метролиниите. В последните години това превърна квартал „Кръстова вада“ в един изключително предпочитан район за инвестиция, тъй като там има и в близост до търговски център. Там отиват и строителните компании, и всъщност една от първите индикации кой район ще се развива по отношение на цените, е къде отиват големите строителни компании“, обясни Стоева.

Експертът коментира, че не вижда причина да има намаление на цените на недвижимите имоти. „Знаете, сега има очаквания за влизане на България в Еврозоната. Обикновено, когато такова нещо се случи с друга държава в миналото, се вижда една по-голяма стабилност на пазара, повишаване на цените, но има прекалено много други условия и събития, които биха могли в дългосрочен план да намалят цените. Очакването обаче е, че до края на годината, при запазване на тези условия на пазара, не би следвало да има сериозни корекции. Имаме плавен ръст на цените дори от началото на годината в рамките на около 6-7%“, смята брокерът.

Веселина Стоева е и създател на Асоциацията за развитие на брокерите (АРБИ), която е резултат от много усилия през последните 8 месеца. „В столицата по данни на Национален статистически институт има 1067 агенции за недвижими имоти. От тях 1036 всъщност сме тези със служители до 9 души, което на практика прави пазара в монополистична конкуренция, в която ни е необходимо да взаимодействаме помежду си. Една от причините е точно това. Основната цел на нашата асоциация е да работим в един отворен пазар, в който да гарантираме че всеки един купувач може да огледа всеки един имот, който е на пазара, независимо дали се представлява сам или от друг брокер, а пък собствениците да имат сигурността, че всеки един възможен купувач ще дойде и ще огледа имота им“, обясни Стоева.

 

Тя коментира, че другото основно направление на тази асоциация е подобряване на уменията на всички брокери. „В момента сме над 240 агенции, което представлява сериозен процент от агенциите от София. Имаме намерение да покажем какво наистина хората трябва да изискват от брокера. Каква е работата на брокера, защото много от нашите клиенти не са съвсем наясно. И това смятаме, че общо ще повиши нивото на нашата услуга и наистина така нашата професия ще има едно достойно място“, добави Веселина Стоева.

Тя отправи съвет към всеки един участник на пазара на недвижимите имоти, независимо дали е купувач или продавач. „Съвсем ясно и спокойно да преценява начина, по който влиза на пазара на недвижими имоти и да си дава достатъчно време да взима информирани решения, да търси информация, когато е необходимо. В света на брокерите, в бранша, има изключителни специалисти, така че моят апел към хората е да си потърсят брокер по препоръка, да не разчитат на това случайно да попаднат на някого. Тоест първо да потърсят брокер и след това да търсят имот, а не обратното“, препоръча Веселина Стоева.

Автор: pariteni.bg

Снимки: pariteni.bg

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Още новини

Има ли риск, ако купим ипотекиран имот?

Често купувачите избягват такива жилища на пазара. Има имоти, които често първоначално купувачите отбягват или реагират с недоверие, но това е просто социално предубеждение и

Как да извадим скица на имота?

Колко струва услугата и за какво ни трябва този документ? Скица на недвижим имот е един от необходимите документи, които ще ви потрябват  за извършването

Сравни обяви

Сравни

Абонирай се

Абонирай се за да получаваш актуални новини и оферти за района.

Кондекс ЕООД

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Ралевица“ №94, ПК 1000 София

info@gaudi-ds.com

0877 000 267

“Gaudi DS” е ориентирана основно към клиента, работим най-вече в негова услуга, в условия на силно динамичен и конкурентен пазар. Знаем, че създаването на ново жилище е дейност, в която всички ние влагаме своите виждания, идеи и мечти – за това персонализираме обслужването към всеки един клиент – според неговите желания и възможности. В същото време сме отворени към по-крупните инвеститори и сме в състояне да предложим оптимален вариант качество/цена. В стремежа си да задоволим всички вкусове разполагаме с богата гама от керамични плочи и продукти за баня – гранитогрес, фаянс, теракота, смесители, душ кабини, вани.

Заповядайте в нашия магазин, споделете вашите идеи и нека заедно реализираме вашия проект – стилна и практична баня с испански фаянс, просторен хол с полиран гранитогрес или пък уютен дом с гранитогрес тип паркет.

Ние се целим да постигнем най-доброто обслужане на клиенти, отлични цени и бързи доставки. Работим с най-реномирани фабрики в този бранш – Peronda, TAU, Fanal, STN, Keros, Pamesa, Hansa, Grohe, Hansgrohe, Geberit.

Така също ние отделяме много време, за да Ви предложим най-добрите оферти. Така Вие, нашите клиенти, може да се възползвате от най-доброто на пазара за бани, гранитогрес, смесители и продукти за банята.

Гауди Ди Ес стартира и online търгoвия с продукти за банята – разгледайте онлайн офертите за смесители, санитарен фаянс и се възползвайте и промоционалните отстъпки при поръчка онлайн.

Мебели GALA Collezione

ул.“Бистришко шосе“ №1, ПК 1000 София

 office@gala.bg

0878 755 639

Ние сме полска фабрика, която преди 14 години започва да произвежда мебели за почивка в местността Лиши Огон в близост до град Бидгошч – регион известен със своите традиции в мебелния бранш. В момента за нас работят около 600 служители, в това число от региона на градовете Тухола и Гниевково, в куявско-поморската област, където през последните години бяха създадени два наши завода. Ние сме един от най-големите производители на тапицирани мебели в Полша. Нашата специалност са мебелните комплекти, тапицирани с висококачествена кожа, внасяна от най-добрите производители на кожи в Италия и Бразилия. Имайки предвид разнообразните нужди на нашите клиенти, разработихме три продуктови линии Gala – Collezione, Primo и Sweet Sit. Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. В процеса на производство, само рязането и шиенето се правят на машина, а всички останали дейности се извършват ръчно. Стремим се да отговаряме максимално гъвкаво на предпочитанията нашите клиенти, като предлагаме богат избор, както на цветове, така и на дамаски. Надяваме се, че нашите мебели допринасят са създаването на индивидуалния характер на дома и са централно място на срещите на неговите обитатели и гости. Домовете са различни, каквито са и техните собственици, но едно остава същото – връщаме се в тях, за да си починем.

Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. Gala Collezione е носител на многобройни награди! Всеки ден от фабриката излизат 150 комплекта мебели. Нашите дивани вече са част от над 200 000 полски домове.

Мебели Виденов

 info@videnov.bg

0700 8 90 92

Videnov.bg е един от най-големите онлайн магазини за мебели в България. С над 2077 продукта можете да намерите в един миг вдъхновение за вашия интериор. Обзавеждане с мебели и аксесоари за дома с най-доброто качество и стила, който ви харесва. Цени без конкуренция и качествени материали. В онлайн магазина можете да купувате по всяко време на деня или нощта. Тук можете да се насладите на спокойствието да пазарувате, защитени и сигурни за неприкосновеността на личния ви живот. Тук купувате сигурни мебели – тествани за качество на материалите и обкова си. Дори и най – взискателните клиенти ще се убедят в това подсигурени от правилото за правото на връщане на закупената стока в рамките на 30 дни.

Пощенска банка

ул. „Околовръстен път“ №260, Офис парк Пощенска банка, ПК 1766 София

complaints@postbank.bg

0700 18 555

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, e петата по активи банка на българския пазар – модерна универсална банка, която предлага иновативни продукти и финансови решения на своите клиенти. Пощенска банка е лидер на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищно кредитиране и спестовни продукти, както и по отношение на факторинг услуги за корпоративни клиенти, инвестиционно банкиране и попечителски услуги за местни и чуждестранни институционални клиенти.

Пощенска банка има успешно 24-годишно присъствие сред лидерите на банковия пазар в България. Към септември 2014 г. депозитите на гражданите и фирмите в банката възлизат на 5 млрд. лева, отбелязвайки ръст от близо 15% спрямо година по-рано. И през 2014 г. Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) препотвърди дългосрочния рейтинг на финансова сила на Пощенска банка на BB+, краткосрочен рейтинг В и стабилна перспектива.

Пощенска банка е член на „Юробанк Груп“ – европейска банкова организация с общи активи от €75,5 млрд. евро. След успешното финализиране на увеличението на капитала с 2 864 млн. евро през май 2014 г., 64.6% от акциите на банката са собственост на институционални и индивидуални акционери, сред които световните канадски и американски инвестиционни фондове “Fairfax Financial Holdings Limited”, “Mackenzie Financial Corporation”, “Capital Group Companies, Inc.” и други.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

UniCredit Bulbank
пл. „Света Неделя“ №7, ПК 1000 София
ccm@unicreditgroup.bg
0700 1 84 84

Булбанк е учредена като Българска външнотърговска банка (БВБ) през 1964г,
със 100% държавно участие, със седалище в София, основен капитал 40
милиона лева и предмет на дейност – международни търговски разплащания
и финанси.
Първоначално Банката се помещава в сградата на БНБ.

През 2015г. е отличена с награди за:

* Най-добра банка попечител за 2015 г. – списание Global Finance
* Награда за цялостна стратегия за развитие на безконтактните плащания –
Visa Европа
* Международният център на УниКредит Булбанк е най-доброто
„Иновативно бизнес пространство“ за 2015 г. – списание „Идеален дом“
* Най-добра банка в България за 2015 г. – списание Euromoney
* Най-добър банков продукт на 2014 г. за безконтактните карти V Pay
Contactless – списание b2b
* Най-добра банка в България – списание EMEA Finance
* Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия на Левон
Хампарцумян – Федерален президент на Австрия Хайнц Фишер
* Дарител на годината за 2014 – фондация „Енчо Керязов“
* Най-добра банка в България за 2015 – списание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България на
международното финансово издание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България – списание
Euromoney