📍 ул. Цар Иван Асен II, сграда 2, вх. 3, ет. 1, ап. 18

Kак да инвестираме правилно в недвижими имоти?

По-долу ще разгледаме четирите основни стратегии за инвестиране в недвижими имоти. Ще научите как да си осигурите висока възвръщаемост, на какво трябва да обърнете внимание, за да сведете инвестиционните рискове до минимум, както и хитри тактики при инвестиране в недвижими имоти.

Kак да инвестираме правилно в недвижими имоти?

1. Дългосрочно отдаване на имот под наем
Покупката с цел дългосрочно отдаване под наем е най-познатата и най-често използвана инвестиция в недвижими имоти у нас.

Всеки наемодател си мечтае за дългогодишен наемател, който си плаща наема редовно, да не създава проблеми на съседите и да пази обзавеждането в жилището. Ако и вашата цел е такава, тогава се съсредоточете в търсене на имот с добра локация и в квартал с добра инфраструктура.

При инвестиране в недвижими имоти, най добрият вариант е да платите с ваши средства. Ако, обаче, не разполагате с налични такива, винаги можете да кандидатствате за ипотечен кредит от банка.

Също така, важно е да съобразите месечния наем на инвестиционното жилище да покрива вноската по кредита – по този начин ще сведете риска от инвестицията до минимум.

Не забравяйте да включите и разходите по обзавеждане, особено ако планирате да отдавате жилищен имот под наем, тъй като търсенето е предимно на обзаведени жилища под наем.

2. Отдаване на имот под наем за нощувки
Втория вид инвестиция в недвижими имоти е покупка с цел краткосрочно отдаване под наем, или по друг начин казано – отдаване за нощувки.

В последните години, този вид инвестиция в недвижими имоти се радва на все по-голям интерес сред инвеститорите и наемодателите.

Чрез платформи като AirBNB и Booking.com можете лесно да намерите наематели, които ще платят месечния ви наем за по-малко от седмица.

Освен значително по-високия приход, вие ще можете да използвате имота си когато пожелаете, а амортизацията ще бъде в пъти по-малка, защото гостите ви ще идват предимно за да пренощуват.
В допълнение на това, имотът ще може да се почиства и поддържа редовно, а платформите, споменати по-горе, предлагат и застрахователни опции.

За да бъдете успешен във вашата инвестиция с цел отдаване на имот под наем за нощувки, вие ще трябва да обърнете внимание на няколко фактора:

Предлагания от вас имот трябва да е в район, в който има добре развит туризъм, бизнес или се намира центъра на града.
Ще трябва да осигурите и част от удобствата на хотел, като например да поддържате имота, зареден с нужните консумативи за престоя на вашите гости.
Ще трябва да ги посрещнете, изпратите и почистите след тях.
Ще трябва да поддържате профилите си във въпросните платформи, както и добър рейтинг, който ще ви носи и повече гости.
Всичко това, разбира се, отнема време. За щастие, ние от HomeLight, бихме могли да свършим всичко това вместо вас.

Друга подробност, която трябва да проучите преди да инвестирате в имот за нощувки е Закона за етажна собственост. В някои случаи е необходимо съгласието на съседите от входа на сградата, за да можете да отдавате имота за нощувки.

Необходимо е съгласието на съответния брой съседи или кворум при проведено по регламент събрание на етажната собственост, както и подаване на заявление за категоризация като туристически обект.
Възвръщаемостта при отдаване на жилище за нощувки е по-голяма, но вече знаете и какво трябва да проучите преди да решите да инвестирате в такъв недвижим имот.

3. Покупка на имот с цел препродажба
Следващия вид инвестиция в недвижим имот е покупката с цел препродажба.

Тук може да заложите на две стратегии:

Инвестиционна стратегия 1: Покупка на зелено с цел препродажба
Първата стратегия за инвестиране в недвижими имоти е покупката на имот на „зелено“. Какво означава това? Закупувате имот от строител преди той изобщо да е започнал строителството на сградата и го продавате когато сградата е готова – тоест, при получаване на разрешение за ползване (АКТ 16).
Добре е да се проучи строителя, защото има и допълнителни рискове при покупка на имот в ранен етап за строеж. Калкулирайте предварително и допълнителните разходи за прехвърлянето на имота.

За да сте сигурни, че инвестицията в имота ви ще бъде успешна, заложете на доказан строител и внимателно прочетете договора си.

Какво да знаем при покупка на апартамент в строеж

Инвестиционна стратегия 2: Флип на имот с цел препродажба
Втората стратегия, която е много популярна при покупка на имот с цел препродажба, е така наречения „фикс енд флип“ или само “флип”.

Тук целта е да намерите имот в лошо състояние и на ниска цена, да му добавите стойност като го ремонтирате и да го продадете с печалба.
При този вид инвестиция в недвижим имот, възможностите за печалба са много големи, но същото се отнася за рисковете и ангажиментите.
За да сте успешни с тази инвестиционна стратегия, активно трябва да следите пазара както на недвижимите имоти, така и на строителните материали.
Също така, ако нямате времето и уменията да направите ремонтите сами, ще ви трябват майстори, на които може да разчитате.

Преди да купите намерения евтин имот, пресметнете следните фактори:

Колко ще струва ремонта? Обърнете внимание на цените на материали и труд преди да направите инвестицията.
Колко ще струва придобиването? Пресметнете колко ще ви излязат нотариалните такси, данъците и други такси, свързани с придобиването.
На каква реалистична цена ще може да се продаде имота и колко време ще отнеме целия процес?
Ремонти, които увеличават стойността на имота преди продажба
Ако сметките показват, че ще генерирате над 10% печалба в рамките на 3 месеца, сами разбирате, че това е потенциално добра инвестиция.
Имот в лошо състояние можете да намерите и от търг от държавен или частен съдебен изпълнител.
Най-търсените жилищни имоти обикновено са в централните части или в райони с добра инфраструктура и комуникации и в райони с бизнес сгради.
Предпочитани са жилищата на среден етаж с южно изложение в сграда с добре поддържани общи части и фасада.

Без значение от стратегията за имотна инвестиция, успехът зависи от детайлното проучване на пазара към момента на покупка и прогнозите за бъдещето му развитие. Проучете внимателно и планирайте в детайли всяка ваша стъпка, особено ако сте начинаещ.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Още новини

Как да извадим скица на имота?

Колко струва услугата и за какво ни трябва този документ? Скица на недвижим имот е един от необходимите документи, които ще ви потрябват  за извършването

17 май – Ден на българския спорт!

На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Днес, 17 май, отбелязваме деня на българския спорт. На

Сравни обяви

Сравни

Абонирай се

Абонирай се за да получаваш актуални новини и оферти за района.

Кондекс ЕООД

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Ралевица“ №94, ПК 1000 София

info@gaudi-ds.com

0877 000 267

“Gaudi DS” е ориентирана основно към клиента, работим най-вече в негова услуга, в условия на силно динамичен и конкурентен пазар. Знаем, че създаването на ново жилище е дейност, в която всички ние влагаме своите виждания, идеи и мечти – за това персонализираме обслужването към всеки един клиент – според неговите желания и възможности. В същото време сме отворени към по-крупните инвеститори и сме в състояне да предложим оптимален вариант качество/цена. В стремежа си да задоволим всички вкусове разполагаме с богата гама от керамични плочи и продукти за баня – гранитогрес, фаянс, теракота, смесители, душ кабини, вани.

Заповядайте в нашия магазин, споделете вашите идеи и нека заедно реализираме вашия проект – стилна и практична баня с испански фаянс, просторен хол с полиран гранитогрес или пък уютен дом с гранитогрес тип паркет.

Ние се целим да постигнем най-доброто обслужане на клиенти, отлични цени и бързи доставки. Работим с най-реномирани фабрики в този бранш – Peronda, TAU, Fanal, STN, Keros, Pamesa, Hansa, Grohe, Hansgrohe, Geberit.

Така също ние отделяме много време, за да Ви предложим най-добрите оферти. Така Вие, нашите клиенти, може да се възползвате от най-доброто на пазара за бани, гранитогрес, смесители и продукти за банята.

Гауди Ди Ес стартира и online търгoвия с продукти за банята – разгледайте онлайн офертите за смесители, санитарен фаянс и се възползвайте и промоционалните отстъпки при поръчка онлайн.

Мебели GALA Collezione

ул.“Бистришко шосе“ №1, ПК 1000 София

 office@gala.bg

0878 755 639

Ние сме полска фабрика, която преди 14 години започва да произвежда мебели за почивка в местността Лиши Огон в близост до град Бидгошч – регион известен със своите традиции в мебелния бранш. В момента за нас работят около 600 служители, в това число от региона на градовете Тухола и Гниевково, в куявско-поморската област, където през последните години бяха създадени два наши завода. Ние сме един от най-големите производители на тапицирани мебели в Полша. Нашата специалност са мебелните комплекти, тапицирани с висококачествена кожа, внасяна от най-добрите производители на кожи в Италия и Бразилия. Имайки предвид разнообразните нужди на нашите клиенти, разработихме три продуктови линии Gala – Collezione, Primo и Sweet Sit. Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. В процеса на производство, само рязането и шиенето се правят на машина, а всички останали дейности се извършват ръчно. Стремим се да отговаряме максимално гъвкаво на предпочитанията нашите клиенти, като предлагаме богат избор, както на цветове, така и на дамаски. Надяваме се, че нашите мебели допринасят са създаването на индивидуалния характер на дома и са централно място на срещите на неговите обитатели и гости. Домовете са различни, каквито са и техните собственици, но едно остава същото – връщаме се в тях, за да си починем.

Нашата амбиция е да създаваме красиви, функционални и разнообразни мебели. Gala Collezione е носител на многобройни награди! Всеки ден от фабриката излизат 150 комплекта мебели. Нашите дивани вече са част от над 200 000 полски домове.

Мебели Виденов

 info@videnov.bg

0700 8 90 92

Videnov.bg е един от най-големите онлайн магазини за мебели в България. С над 2077 продукта можете да намерите в един миг вдъхновение за вашия интериор. Обзавеждане с мебели и аксесоари за дома с най-доброто качество и стила, който ви харесва. Цени без конкуренция и качествени материали. В онлайн магазина можете да купувате по всяко време на деня или нощта. Тук можете да се насладите на спокойствието да пазарувате, защитени и сигурни за неприкосновеността на личния ви живот. Тук купувате сигурни мебели – тествани за качество на материалите и обкова си. Дори и най – взискателните клиенти ще се убедят в това подсигурени от правилото за правото на връщане на закупената стока в рамките на 30 дни.

Пощенска банка

ул. „Околовръстен път“ №260, Офис парк Пощенска банка, ПК 1766 София

complaints@postbank.bg

0700 18 555

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, e петата по активи банка на българския пазар – модерна универсална банка, която предлага иновативни продукти и финансови решения на своите клиенти. Пощенска банка е лидер на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищно кредитиране и спестовни продукти, както и по отношение на факторинг услуги за корпоративни клиенти, инвестиционно банкиране и попечителски услуги за местни и чуждестранни институционални клиенти.

Пощенска банка има успешно 24-годишно присъствие сред лидерите на банковия пазар в България. Към септември 2014 г. депозитите на гражданите и фирмите в банката възлизат на 5 млрд. лева, отбелязвайки ръст от близо 15% спрямо година по-рано. И през 2014 г. Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) препотвърди дългосрочния рейтинг на финансова сила на Пощенска банка на BB+, краткосрочен рейтинг В и стабилна перспектива.

Пощенска банка е член на „Юробанк Груп“ – европейска банкова организация с общи активи от €75,5 млрд. евро. След успешното финализиране на увеличението на капитала с 2 864 млн. евро през май 2014 г., 64.6% от акциите на банката са собственост на институционални и индивидуални акционери, сред които световните канадски и американски инвестиционни фондове “Fairfax Financial Holdings Limited”, “Mackenzie Financial Corporation”, “Capital Group Companies, Inc.” и други.

Обзавеждане за баня GAUDI DS

ул.“Околовръстен път“ №87, ПК 1407 София

condex@condex.bg

02 958 23 96

Фирма КОНДЕКС ЕООД е създадена през 1993 година с основна дейност пълен
инженеринг в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението. Фирмата
извършва проучване, проектиране, доставка, монтаж и сервиз, гаранционна и
извънгаранционна поддръжка на инсталациите и е сред водещите специализирани
фирми в сферата на климатизацията на Българския пазар.

Основен принцип, от който се ръководим в нашата дейност, е качествено изпълнение
с качествени съоръжения. Целта ни е намиране на най-оптималното, съвременно и
ценовоефективно техническо решение, според индивидуалните изисквания на
клиента за всяка една сграда, офис, магазин, жилище или предприятие. КОНДЕКС
ЕООД успешно се е доказала и като един от най-надеждните партньори в България за
прецизна, надеждна и иновативна климатизация в сферата на Информационните и
Комуникационни Технологии.
Високото ниво на обслужване, професионализмът и лоялността са в основата на
доверието и дългосрочните взаимоотношения, които сме изградили с нашите клиенти
и партньори.

Във фирмата работят над 30 квалифицирани специалисти. Обособени са Търговски,
Технически, Проектантски, Логистичен отдел, Монтажни екипи, Сервизна и Складова
база.

Екипът ни се състои от висококвалифицирани инженерни кадри и техници,
специализирали в учебните центрове на производителите. Фирма КОНДЕКС ЕООД
предлага монтаж в кратки срокове. Има изградена собствена сервизна мрежа в
страната и е в състояние да осигури 24-часов сервиз, както и реакция до 6 часа, в
случай на авария.

Политика на КОНДЕКС ЕООД е да работи с доказани лоялни и висококвалифицирани
фирми и партньори, предоставяйки на своите клиенти професионално обслужване
във всички точки на страната. Има създадени регионални центрове в по-големите
градове, както и добре организирана дистрибуторска мрежа в цялата страна.

От началото на 2007 година фирмата разполага със собствена складова база с удобно
местоположение в близост до гр. София. Това позволява поддържането на постоянни
складови наличности, както и по-бърза и надежна доставка.

UniCredit Bulbank
пл. „Света Неделя“ №7, ПК 1000 София
ccm@unicreditgroup.bg
0700 1 84 84

Булбанк е учредена като Българска външнотърговска банка (БВБ) през 1964г,
със 100% държавно участие, със седалище в София, основен капитал 40
милиона лева и предмет на дейност – международни търговски разплащания
и финанси.
Първоначално Банката се помещава в сградата на БНБ.

През 2015г. е отличена с награди за:

* Най-добра банка попечител за 2015 г. – списание Global Finance
* Награда за цялостна стратегия за развитие на безконтактните плащания –
Visa Европа
* Международният център на УниКредит Булбанк е най-доброто
„Иновативно бизнес пространство“ за 2015 г. – списание „Идеален дом“
* Най-добра банка в България за 2015 г. – списание Euromoney
* Най-добър банков продукт на 2014 г. за безконтактните карти V Pay
Contactless – списание b2b
* Най-добра банка в България – списание EMEA Finance
* Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия на Левон
Хампарцумян – Федерален президент на Австрия Хайнц Фишер
* Дарител на годината за 2014 – фондация „Енчо Керязов“
* Най-добра банка в България за 2015 – списание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България на
международното финансово издание Global Finance
* Най-добра банка за търговско финансиране в България – списание
Euromoney